New York med en bebis

Hallå i vårsolen! Hoppas ni har en göddig söndag!

Vi var nyligen i New York på semester alla tre och här kommer lite tips för den som kanske undrar hur det går att resa dit med en bebis. Den korta versionen är: Det går jättebra. Bara åk!

Själva resan är kanske det som känns knöligast att planera. Några givna tips finns förstås, såsom att helst boka direktflyg om det funkar och att inte packa för mycket. Jag kör några punkter utifrån vad som funkade bra för oss. Alla barn är ju olika.IMG_1263

Flyget. Direktflyg med SAS funkade super för oss. Vi passade på att boka lite ovanliga resedatum eftersom vi båda var flexibla med ledigheten. Detta gjorde att flighten inte var fullbokad varken dit eller hem, vi fick fyra säten i rad och Adam kunde ligga raklång på mitten och sov som en kung!

Transfer. Vi tog taxi till och från flygplatsen både i Stockholm och New York. Vi hade med babyskyddet till Adam, det var enkelt att checka in i samma paket som vagnen och smidigt att inte behöva förboka bilbarnstol. Dessutom var det himla bra att ha babyskyddet i lägenheten som en liten stol till honom när han behövde vila, eller när vi satt och åt frukost till exempel.

Vagn. Vi har ingen resevagn utan har alltid kört med vår vanliga Emmaljunga Viking. Den blir rätt liten ihopfälld och jag tror vi har flugit 4-5 resor med den, med olika bolag, utan något problem. Tips alltså att skippa resevagn, jag har åtminstone aldrig fattat poängen med dem.

P1080202

IMG_4165

Packning. Det var bra att tänka igenom packningen lite mer noggrant än vi brukar, packa ganska lite kläder och sedan ändå banta ner packningen ett ytterligare varv på slutet. Vi var borta i tio dagar men hade bara med kläder till fem dagar. Det finns ju laundromats överallt på Manhattan, vi lämnade in kläder för tvätt en gång på plats och en gång precis innan hemresa – så lyxigt och skönt att komma hem med väskan full av rena kläder att bara lägga rakt in i garderoben.

När det gäller Adams grejer så hade vi med blöjor och mat så att han skulle klara resan förstås, men inte mer. Så onödigt att släpa på, det är ju väldigt enkelt att få tag på i vilken mataffär som helst när man väl är framme. Dessutom är det ju kul att botanisera i andra länders barnmatssortiment! Så tänker jag att det också är kul för barnet att känna att det är semester, och att prova lite annan mat än hemma. Precis som vi vuxna gör när vi reser!

Och så ett tips som jag läste på Ebba von Sydows blogg för länge sedan, och som jag verkligen vill sprida vidare: checka in vinterjackorna under resan! Himla guldtips alltså. Så grymt att slippa hålla på och knöla med jackorna på flyget, det är tillräckligt att hålla reda på blöjor och nappflaska tycker jag.

IMG_1262

Boende. Väldigt bra att ha ett kök tänkte vi, och bokade lägenhet istället för hotell. Det är lite svårt att få tag på korttidskontrakt i New York på grund av lagstiftningen, AirBnB funkar till exempel inte så bra i den staden. Vi hyrde faktiskt vår gamla lägenhet i East Village genom att kontakta vår gamla hyresvärd direkt. Det var väldigt härligt och nostalgiskt att vara tillbaka där! Har man ingen privat kontakt så finns flera olika lägenhetshotell som verkar helt ok också. Annars kommer man ju rätt långt med vanlig ”hotellutrustning”, en vattenkokare och ett kylskåp, i alla fall så länge barnet är litet!

P1080192

Äta ute gick lika bra som vanligt trots vagnen och allt. Detta var annars det som jag hade funderat lite över innan resan – man ser ju ganska sällan småbarn när man är ute i New York tycker jag. Men alla var väldigt tillmötesgående! Självklart är det väl bra att bete sig lite artigt när man har speciella requests, och liksom inte kasta sig in och ta bästa fönsterbordet och blockera ingången med vagnen. Precis som vi brukar göra här hemma när vi ska ut och käka så gick en av oss alltid in och kollade läget först, förklarade att vi hade en vagn och hörde efter om det fanns något bord där vi inte skulle vara i vägen. Vi möttes alltid av ett leende och efter lite fix så var det inga problem någonstans – inte heller på lite bättre ställen.

Om Adam var hungrig och vi hade bommat på att ta med mat till honom (heh..!) så gick det alltid att beställa någon liten specialare. Vi bad om scrambled eggs utan salt, eller så fick han mosad avocado, potatismos, pannkakor, eller vad som nu kunde finnas på menyn. Det viktigaste är nog att vara lite flexibel – i nio fall av tio tror jag att det är föräldrarna som freakar snarare än barnet ifall en måltid inte blir så bra.

IMG_1267

Flexibilitet är nog ledordet överhuvud taget för en lyckad semester med bebis i storstan: att inse att det kommer bli några blöjbyten på halvfräscha toagolv för att det inte finns skötbord. Det är fine! Det kommer vara halvkul att bära vagnen upp och ned för trappor i tunnelbanan för att det inte finns hiss – men det går ju faktiskt bra. Och det kommer någon kväll då man inser att barnet nog egentligen mest fått i sig kex, russin och smoothie under dagen. Det är lugnt, då ser man till att det blir lite bättre mat nästa dag. Allt det röriga är helt klart värt det när man ser hur kul det är för bebisen att uppleva stan, och att man själv liksom får upptäcka allt igen genom hans ögon. Adam var helt fascinerad av alla människor som kom fram och gullade med honom, alla ljus som blinkade och alla höga hus som han spanade upp på från vagnen. Jag är helt övertygad om att Adam också hade en grym resa.

Annonser
Det här inlägget postades i Darlings, Resor och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s