Plantin Moretus igen

 

Som sagt, Plantin Moretus-muséet i Antwerpen är helt magiskt. Den här familjen var med och formade en så stor del av Europas historia, de var liksom bossarna inom tryckeribranschen från 1500-1700talet. Muséet visar deras (lyxiga) hus, plus tryckeriet och bokaffären som ligger bredvid. Allting är så fint bevarat och bra exponerat.

Familjen var riktiga boknördar – de hade inte mindre än TVÅ Gutenberg-biblar, som förstås var rariteter redan då – och i deras bibliotek rymdes all dåtida kunskap om alla möjliga ämnen; botanik, anatomi, geografi, historia, astronomi… De var också kompisar med flera stora tänkare, filosofer och humanister, massor av brev finns bevarade och Justus Lipsius hade ett eget gästrum i huset dit han kom för att hänga och skriva när han ville. Porträtt av familjen målades av grannen Rubens.

För mig var förstås ändå höjdpunkten själva tryckeriet. Att se upplägget, sättarnas kontor, korrekturläsarnas anteckningar, själva pressarna, allt var så coolt! Det fanns fortfarande massor av oanvända paket med typsnitt, alltså själva bokstäverna, och i tryckeriet fanns två av världens äldsta fungerande tryckpressar – en av dem på vänstra bilden här ovanför.

Vakterna fick fösa ut oss när muséet stängde, och då fanns det fortfarande flera rum som vi inte ens varit inne i. Blir helt säkert ett återbesök!

Annonser
Det här inlägget postades i Arkitektur, Darlings och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s